Ukens Vin #13
“Fjellvin”
Elisabetta Foradori har styrt familiebedriften siden hun var 19 år. Nå er neste generasjon godt i gang og ukens vin er en flott balansert og fersk sak som vitner om det kjølige klimaet og at fremtiden er i gode hender.
Siden hun overtok driften på midten av 80-tallet har Elisabetta skapt seg et navn som en pioner innen naturlig orientert vindyrking og hennes 29 hektar med vinmark drives således helt biodynamisk og i vinkjelleren tas det i bruk tradisjonelle metoder for gjæring og lagring. Hun har vært den ledende figuren for anerkjennelsen av Trentino som vinområde og som en region som utmerker seg innen naturlig og tradisjonell vinproduksjon.
Hun er nok mest kjent for arbeidet med den røde druen Teroldego, som er kjent for å gi friske viner med litt mørkere fruktbilde. Likevel er hennes hvite viner på den lokale Nosiola og krysningen Manzoni Bianco langt fra noen lettvektere og det kjølige klimaet og det naturlige jordbruket gir særdeles livlige, typeriktige og ferske viner.
En meget ren, vellaget og kjølig naturvin fra mesteren Elisabetta Foradori.
Vingården ble etablert tilbake i 1901 og har vært i familien siden krigens dager. I dag er det de to sønnene Emilio og Theo som har ansvaret for vinproduksjonen i tett samarbeid med sin mors erfaring og ekspertise. Elisabetta, i samarbeid med sin datter Myrtha, utforsker nye veier for jordbruket ved å se på mulighetene for grønnsaksdyrking, kvegdrift og osteproduksjon.
Fontanasanta-vinmarken ligger rett nord for Trento ved foten av Dolomittene i det nordøstlige Italia.
Vinanmeldelser
Dyp stråfarget til lys gyllen. Klar.
Druen er en krysning mellom riesling og pinot blanc og det gir mening i aromabildet. Her finner vi en ganske intens duft av epleskall, blomster, pære samt noe lett vaniljekrem og ananas.
Middels fyldig til lett kropp med et ørlite preg av uttrekk fra skallene. Friske og leskende toner av eple og appelsin med lett fasthet og god friskhet. Holder seg livlig og juicy, men avslutter litt fast.
En bra priset håndverksvin fra en av foregangskvinnene i italiensk vinmaking. Drikk den gjerne for seg selv, til hvit fisk på grillen, eller en carpaccio med friske urter og spirer.