Ukens Vin #13

Forhåndsvisning

“Fjellvin”

Elisabetta Foradori har styrt familiebedriften siden hun var 19 år. Nå er neste generasjon godt i gang og ukens vin er en flott balansert og fersk sak som vitner om det kjølige klimaet og at fremtiden er i gode hender.

Siden hun overtok driften på midten av 80-tallet har Elisabetta skapt seg et navn som en pioner innen naturlig orientert vindyrking og hennes 29 hektar med vinmark drives således helt biodynamisk og i vinkjelleren tas det i bruk tradisjonelle metoder for gjæring og lagring. Hun har vært den ledende figuren for anerkjennelsen av Trentino som vinområde og som en region som utmerker seg innen naturlig og tradisjonell vinproduksjon.

Hun er nok mest kjent for arbeidet med den røde druen Teroldego, som er kjent for å gi friske viner med litt mørkere fruktbilde. Likevel er hennes hvite viner på den lokale Nosiola og krysningen Manzoni Bianco langt fra noen lettvektere og det kjølige klimaet og det naturlige jordbruket gir særdeles livlige, typeriktige og ferske viner.


En meget ren, vellaget og kjølig naturvin fra mesteren Elisabetta Foradori.


Vingården ble etablert tilbake i 1901 og har vært i familien siden krigens dager. I dag er det de to sønnene Emilio og Theo som har ansvaret for vinproduksjonen i tett samarbeid med sin mors erfaring og ekspertise. Elisabetta, i samarbeid med sin datter Myrtha, utforsker nye veier for jordbruket ved å se på mulighetene for grønnsaksdyrking, kvegdrift og osteproduksjon.


 
Fontanasanta-vinmarken ligger rett nord for Trento ved foten av Dolomittene i det nordøstlige Italia. 

Vinanmeldelser


Foradori Fontanasanta Manzoni Bianco 2022

1226301 - 2023 er nå i salg.
Manzoni Bianco | 12% | 330,-
Sertifisert biodynamiskBiodynamisk vinproduksjon er en helhetlig metode som følger økologiske prinsipper og bruker måne- og kosmiske sykluser for å styre dyrkingen. Naturlige preparater forbedrer jordens helse og fremmer balanserte vinmarker, noe som kan resultere i mer levende, terroirdrevne viner. dyrket frukt høstes for hånd fra leire og kalkstein i en 50 år gammel vinmark. Gjæres naturligDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. etter et par dager med skallkontaktSkallkontaktviner, også kalt oransjeviner, lages ved å fermentere hvite druer med skallene, som rødvin. Prosessen gir mer tekstur, tanniner, nyanser og en karakteristisk ravfarge.. Modnes hovedsakelig på amforakrukker og sementtanker. Første årgang ble produsert i 2010 og det lages i dag rundt 20.000 flasker årlig.

Dyp stråfarget til lys gyllen. Klar.

Druen er en krysning mellom riesling og pinot blanc og det gir mening i aromabildet. Her finner vi en ganske intens duft av epleskall, blomster, pære samt noe lett vaniljekrem og ananas.

Middels fyldig til lett kropp med et ørlite preg av uttrekk fra skallene. Friske og leskende toner av eple og appelsin med lett fasthet og god friskhet. Holder seg livlig og juicy, men avslutter litt fast.

En bra priset håndverksvin fra en av foregangskvinnene i italiensk vinmaking. Drikk den gjerne for seg selv, til hvit fisk på grillen, eller en carpaccio med friske urter og spirer.


Forrige
Forrige

Vårtegn

Neste
Neste

Påskeskilpadden