Portugals fremtid
“Godteposen”
António Maçanita fremstår som en av de viktigste produsentene i Portugal og lager vin av høy kvalitet fra flere regioner.
Til tross for hans relativt beskjedne alder på 45 år, har António en imponerende samling av foretak og omfattende historie innen den portugisiske vinverdenen. Oppveksten i Lisboa satt ikke de dypeste spor for en naturglad gutt som heller tilbragte mye tid under havoverflaten. Familieferiene til Azorene, hvor hans far kom fra, skulle vise seg å senere bære frukt i form av en imponerende innsats for å bevare og løfte frem lokale og utdøende druesorter.
Grunnet en feilregistrering tok utdannelsen han inn i vinens verden gjennom et kurs som inkluderte vitikultur. Under studietiden i Lisboa lot han landbruks- og ingeniørbøkene ligge og dro i 2000 med to venner tilbake til Azorene med mål om å plante sin første vinmark. Like etter skulle en storm rive opp alt deres arbeid, men som António selv sier var dette naturens måte å fortelle ham at han ikke var klar ennå.
I dag er han involvert i flere vinprosjekter over hele Portugal, inkludert Fitapreta i Alentejo, Azores Wine Company på Azorene og Maçanita Vinhos i Douro-dalen. Han har opparbeidet seg et rykte som en fremtredende portugisisk vinmaker, kjent for sin dynamiske og inkluderende stil og filosofien kombinerer tradisjon med innovasjon for å bedre forstå og utvikle vinproduksjonen. Han har vært en pådriver for å redde lokale druesorter og revitalisere vinmarker, spesielt på Azorene. Arbeidet har bidratt til en fornyet interesse for portugisisk vin internasjonalt og har blitt anerkjent med flere priser og utmerkelser.
Fitapreta Vinhos
Grunnlagt i 2004 med vitikulturisten, David Booth, som dessverre gikk bort åtte år senere. Dette var Antónios første foretak og hans unge alder og samarbeidet med en brite gjorde at det var en del skeptikere.
Vingården, som dekker 100 hektar, holder til i et gotisk pallas fra 1300-tallet, noe som er passende knyttet til filosofien med å koble tradisjon med moderne utvikling. Fitapreta driver bærekraftig og er kjent for å forsvare Alentejos vintradisjoner og druer, samtidig som de produserer viner som reflekterer regionens karakter, men i en mer moderne stil. António er opptatt av at vin fra varmere klima skal smake som nettopp det, men det er viktig å balansere denne modenheten med friskhet og energi.
Azores Wine Company
Etablert i 2014 med Sósó Cabral og Paulo Machado og et mål om å revitalisere vinproduksjonen på Azorene, spesielt på øya Pico. Selskapet fokuserer på lokale druesorter og tradisjonelle vinifikasjonsmetoder som nesten har gått tapt.
Innmurede vinmarker i vernede UNESCO-landskap gir et spektakulært og unikt klima, ulikt noe annet sted. Vulkansk jordsmonn, havvinder og de små inndelte parsellene gir en særegen mineralitet og friskhet i vinene. Prosjektet har vakt internasjonal oppmerksomhet ikke bare for sin historiske betydning, men også for viner av høy kvalitet drevet bærekraftig frem i et marginalt klima med en veldig tydelig opphavsprofil. Gamle vinmarker har blitt restaurert og det investeres i et moderne besøkssenter for å ta imot turismen.
Samtidig fortsetter forskningen på de historiske lokale druene og det lages blant annet vin på Arinto dos Açores, Terrantez de Pico og den mer kjente Verdelho.
Madeira og Porto Santo
António lager også vin på Porto Santo, noen kilometer nord for Madeira. Her blåser vinden så hardt at vinstokkene vokser tett på bakken, som på Santorini, omgitt av beskyttende murer. Vinmaking er ulovlig på den øde og varme øya, så druene må fraktes i båt over til vineriet på Madeira.
Her snaker vi lavskala håndverksproduksjon og det koster derfor litt, men ikke urimelig mye om man er genuint interessert i vin fra de mest spennende, unike og karakterfulle stedene i verden. Fra over 80 år gamle planter kan man blant annet smake en Listrão, bedre kjent som Palomino, med en mineralitet ute av denne verden. Med sjelden høy konsentrasjon for denne druen, høy energi og en krydret, flintaktig stil som tar deg rett ut i de salte Atlanterhavsvindene, er det en vin av utrolig høy kvalitet. Her kan Chablis ta seg en bolle.
Maçanita Vinhos
Stilen er lettere og mer elegant enn mange av de andre uttrykkene fra regionen med mindre eikebruk og høyere syre. Vinmakingen skjer med så liten påvirkning som mulig og det arbeides kontinuerlig i vinmarkene for å dokumentere og kartlegge gamle druesorter.
Porteføljen til António er som en stor godtepose med det beste fra Portugals regioner, alle med forskjellige uttrykk, styrker og særegenhet. Felles er et fokus på klarhet, friskhet og opphavsuttrykk i vinene, som også fremstår svært gunstig priset. Dette er for meg det mest spennende som skjer i Portugal om dagen og jeg vil anbefale alle å teste ut de forskjellige vinene fra denne svært dyktige og hyggelige entreprenøren.
De tre vingårdene i Douro, Alentejo og Azorene. Det kan vel trygt antas at António Maçanita har tilbragt noen timer i fly.
Vinanmeldelser
Maçanita Letra F Tinto 2023
19053701
Field Blend (65+ hvite og røde druer!!)| 12% | 270,-
Gamle vinmarker i Cima Corgo-regionen på 450-700 moh. Granittholdig jordsmonn og en nordøstlig eksponering.
Produsenten bruker benevnelsen “A” til “F” for vinmarkens potensiale og eksponering. “A” er de klassisk sett beste enkeltvinmarkene og “F” er de som er ansett som dårligst beliggende og med feltblandinger, noe denne vinen setter store spørsmåltegn ved.
Lett rød farge.
En meget innbydende aroma av bringebær, blomster, rips og solbær. Hovedsakelig drevet av frukten og meget klar og nyansert vin som lar de forskjellige druesortene uttrykke seg.
Silkeaktig kropp med lette og myke tanniner med en elegant stil og god lengde. Man får umiddelbart lyst på mer og her er det lite å trekke for.
Må være blant de beste kjøpene på polet nå og et must om du er glad i å utforske vin og unike vinstiler.
Dypere fiolettrød farge.
Vinen overrasker med sin røde, friske frukt og lettere stil enn det man er vant til fra Touriga Nacional-druen. Ingen eik som maskerer gir nok en klar, dyp og meget elegant vin med en litt større kropp og noe mørkere fruktbilde. Bjørnebær, solbær og bringebær med fint innslag av urter.
Konsentrasjonen og renheten i denne vinen imponerer veldig til prisen og selv om den mangler noe av nyansene og livligheten fra Letra F er den et knallkjøp.
En flott vin til lettere kjøttretter av kalv og viltkjøtt med innslag av urter og bær.
Maçanita Branco 2023
19053401
Arinto (20), Gouveio (10), Viosinho (70)| 12,5% | 240,-
Håndhøstet fra vinmarker i Cima og Baixo Corgo på 600-700 moh. Helklaser som presses forsiktig før de gjennomgår gjæring ved 8-10° C. 6 måneder i lukkede ståltanker.
Lys strågul farge.
En klar og ren duft av blomster, fersk sitrus og noe honning. Har en lett fylde, men fremstår frisk og med en flott strukturert og lett mineralsk avslutning. Mye for pengene her og kan fort ble en av sommerens hvite husviner.
Nytes for seg selv, med sitronkylling, eller en grillet kveite.
Maçanita As Olgas Branco 2023
19053301
Field Blend (12+ druer) | 13% | 500,-
Fra 100 år gamle vinstokker i Cima Corgo på 500 moh. Glimmerskifer og granitt med en avkastning på kun 1200 kg / ~840 liter juice per hektar. Her pløyes det med hest og høstes manuelt før helklaser presses og gjærer naturlig i eikefat med lett omrøring. Ligger så et år på nøytrale fat.
Lys sitrongul farge med en flott kombinasjon av mineralitet og dybde fra de gamle vinstokkene og noe kropp og fylde fra vinmakingen. Blomster, flint og kjølig sitrus i en slank profil med en fast avslutning
Bruk den til hvit fisk, salater og sjømat.
Maçanita é Sousão ou sera Vinhão 2022
19053201
Sousão | 12,5% | 370,-
En ukjent drue for mange, men inngår ofte i produksjonen av portvin og har et skall som avgir intens dyp farge. Opprinnelig fra Minho-regionen.
Dette er vinen til de større kjøttrettene av lam og elg.
Utvalgte viner fra Antónios andre prosjekter:
Fitapreta Tinta Carvalha 2022
17999001
Tinta Carvalha | 12,5% | 470,-
Historisk drue fra Alentejo-regionen og dette er den eneste vinen som lages med kun denne druen i Portugal. Fra Chão dos Eremitas-vinmarken på 260 moh, som ble plantet i 1970, men vinmakingen her har foregått siden det 14. århundre. Granitt og kalkstein med to kjølende bekker av fjellvann som lindrer mot det tørre og varme klimaet.
Lys, åpen, blårød farge.
Lett og nyansert duft av syrlige røde bær, granateple og bly. Nikker mot Bordeaux i kjølig stil, men er mye lettere til beins og med en tilgjengelig struktur og en elegant men rustikk stil.
Kunne tenkt meg denne som et alternativ til Beaujolais ved siden av grillet tunfisk.
António Maçanita Arinto dos Açores 2023
11901201
Arinto dos Açores | 12% | 345,-
Unik drue fra Azorene som faktisk ikke er i slekt med Arinto du finner på fastlandet, tross at de deler en frisk og sitrusdrevet profil.
Vinrankene plantes i det vulkanske jordsmonnet med omkransende steinvegger, “currais”, for å beskytte mot salte vinder fra havet.
Håndhøstes og gjæres i mindre ståltanker.
Går mye fra Muscadet og Chablis en høy gang dette og er noe du absolutt bør prøve til ditt neste skalldyrsbord.
Listrão dos Profetas Vinho do P. Santo 2021
15418601
Palomino Fino (Listan) | 12,5% | 743,-
Fra innmurede vinmarker på Porto Santo med vinstokker som vokser tett på bakken for å beskytte mot de salte Atlanterhavsvindene.
En tredel hele klaser, naturlig gjæret med 40 dagers maserasjon. 8 måneder på brukte eikefat.
Kombinerer sylskarp sitrus med appelsinskall, hengt kjøtt, flint og salt. En vin med så mye livlighet og egenart at man nesten fraktes rett ut i Atlanterhavet. Meget imponerende og absolutt verd prisen om man er interessert i en helt unik vinopplevelse.