Portugals fremtid

Forhåndsvisning

“Godteposen”

António Maçanita fremstår som en av de viktigste produsentene i Portugal og lager vin av høy kvalitet fra flere regioner. 

Til tross for hans relativt beskjedne alder på 45 år, har António en imponerende samling av foretak og omfattende historie innen den portugisiske vinverdenen. Oppveksten i Lisboa satt ikke de dypeste spor for en naturglad gutt som heller tilbragte mye tid under havoverflaten. Familieferiene til Azorene, hvor hans far kom fra, skulle vise seg å senere bære frukt i form av en imponerende innsats for å bevare og løfte frem lokale og utdøende druesorter.

Grunnet en feilregistrering tok utdannelsen han inn i vinens verden gjennom et kurs som inkluderte vitikultur. Under studietiden i Lisboa lot han landbruks- og ingeniørbøkene ligge og dro i 2000 med to venner tilbake til Azorene med mål om å plante sin første vinmark. Like etter skulle en storm rive opp alt deres arbeid, men som António selv sier var dette naturens måte å fortelle ham at han ikke var klar ennå.

Det skulle ta ti år før han kom tilbake, men tiden ble brukt flittig med praksis fra anerkjente produsenter i USA, Australia og Frankrike. De største influensene kom fra Charles Thomas ved Rudd Wines i Napa, som hadde lang erfaring fra Mondavi og Opus One og lærte António om bruk av såkalt gravitasjonsflytGravitasjonsflyt i vinproduksjon bruker tyngdekraft i stedet for pumper for å flytte druer, juice og vin gjennom prosessen. Denne skånsomme metoden bevarer delikate aromaer, reduserer oksidasjon og gir en renere vin.. Det påfølgende oppholdet i Australia ledet via et rugbystipend til en ny mulighet ved velkjente Château Lynch-Bages i Bordeaux og sakte, men sikkert, begynte også kontaktene i Portugals vinverden å komme.

I dag er han involvert i flere vinprosjekter over hele Portugal, inkludert Fitapreta i Alentejo, Azores Wine Company på Azorene og Maçanita Vinhos i Douro-dalen. Han har opparbeidet seg et rykte som en fremtredende portugisisk vinmaker, kjent for sin dynamiske og inkluderende stil og filosofien kombinerer tradisjon med innovasjon for å bedre forstå og utvikle vinproduksjonen. Han har vært en pådriver for å redde lokale druesorter og revitalisere vinmarker, spesielt på Azorene. Arbeidet har bidratt til en fornyet interesse for portugisisk vin internasjonalt og har blitt anerkjent med flere priser og utmerkelser.


António og Joana Maçanita bringer frem et lettere, mer nyansert og friskere uttrykk fra Douro-dalen.


Fitapreta Vinhos

Grunnlagt i 2004 med vitikulturisten, David Booth, som dessverre gikk bort åtte år senere. Dette var Antónios første foretak og hans unge alder og samarbeidet med en brite gjorde at det var en del skeptikere.

Vingården, som dekker 100 hektar, holder til i et gotisk pallas fra 1300-tallet, noe som er passende knyttet til filosofien med å koble tradisjon med moderne utvikling. Fitapreta driver bærekraftig og er kjent for å forsvare Alentejos vintradisjoner og druer, samtidig som de produserer viner som reflekterer regionens karakter, men i en mer moderne stil. António er opptatt av at vin fra varmere klima skal smake som nettopp det, men det er viktig å balansere denne modenheten med friskhet og energi.

Azores Wine Company

Etablert i 2014 med Sósó Cabral og Paulo Machado og et mål om å revitalisere vinproduksjonen på Azorene, spesielt på øya Pico. Selskapet fokuserer på lokale druesorter og tradisjonelle vinifikasjonsmetoder som nesten har gått tapt.

Innmurede vinmarker i vernede UNESCO-landskap gir et spektakulært og unikt klima, ulikt noe annet sted. Vulkansk jordsmonn, havvinder og de små inndelte parsellene gir en særegen mineralitet og friskhet i vinene. Prosjektet har vakt internasjonal oppmerksomhet ikke bare for sin historiske betydning, men også for viner av høy kvalitet drevet bærekraftig frem i et marginalt klima med en veldig tydelig opphavsprofil. Gamle vinmarker har blitt restaurert og det investeres i et moderne besøkssenter for å ta imot turismen.

Samtidig fortsetter forskningen på de historiske lokale druene og det lages blant annet vin på Arinto dos Açores, Terrantez de Pico og den mer kjente Verdelho.

Madeira og Porto Santo

António lager også vin på Porto Santo, noen kilometer nord for Madeira. Her blåser vinden så hardt at vinstokkene vokser tett på bakken, som på Santorini, omgitt av beskyttende murer. Vinmaking er ulovlig på den øde og varme øya, så druene må fraktes i båt over til vineriet på Madeira.

Her snaker vi lavskala håndverksproduksjon og det koster derfor litt, men ikke urimelig mye om man er genuint interessert i vin fra de mest spennende, unike og karakterfulle stedene i verden. Fra over 80 år gamle planter kan man blant annet smake en Listrão, bedre kjent som Palomino, med en mineralitet ute av denne verden. Med sjelden høy konsentrasjon for denne druen, høy energi og en krydret, flintaktig stil som tar deg rett ut i de salte Atlanterhavsvindene, er det en vin av utrolig høy kvalitet. Her kan Chablis ta seg en bolle.

Maçanita Vinhos

Et vinprosjekt startet i 2011 med søsteren, Joana Maçanita, i Douro-dalen. De kombinerer eksperimentell vinlaging med en dyp respekt for Douros terroirTerroir refererer til de miljømessige faktorene som påvirker en avling, spesielt i vinproduksjon. Dette inkluderer klima, jordsmonn, topografi og lokale tradisjoner, som samlet bidrar til et produkts unike karakter og smak.. Prosjektet skiller seg ut ved å utforske gamle vinmarker, stedegne druesorter og forskjellige sider av Douro-regionen.
Douro er en av verdens eldste vinregioner, kjent for sine bratte og terrasserte vinmarker og ekstreme temperaturforskjeller. Maçanita søker parseller med god eksposisjon i høydene opp fra dalføret, med gamle vinstokker og ofte en samplantingEn "field blend" er en vin som er laget av forskjellige druetyper som vokser side om side i samme vinmark og høstes og vinifiseres sammen. av flere forskjellige druesorter.

Stilen er lettere og mer elegant enn mange av de andre uttrykkene fra regionen med mindre eikebruk og høyere syre. Vinmakingen skjer med så liten påvirkning som mulig og det arbeides kontinuerlig i vinmarkene for å dokumentere og kartlegge gamle druesorter.

Selv om det arbeides med kjente druer fra regionen er uttrykket til Maçanita-søsknene helt unikt og bruken av feltblandinger er det mest vellykkede jeg har erfart, noe som vitner om en stor forståelse for områdets klima, jordsmonn og druemateriale. Joana har også lang og internasjonal erfaring innen ønologiØnologi er læren om vin og vinproduksjon. Det omfatter studiet av alle aspekter fra druedyrking og gjæringsprosesser til lagring, tapping og analyse av vin. og António er rask med å trekke henne frem som hovedansvarlig for prosjektet i Douro-dalen. Samtidig har hun ansvar for flere prosjekter i Algarve-regionen, jobber aktivt som konsulent og har vunnet flere utmerkelser for sitt arbeid.

António og Joana har begge vunnet flere priser. Her for arbeidet med vinmarkene med benevnelsen Letra F, som du kan lese anmeldelse om i denne artikkelen. En utrolig vin.


Porteføljen til António er som en stor godtepose med det beste fra Portugals regioner, alle med forskjellige uttrykk, styrker og særegenhet. Felles er et fokus på klarhet, friskhet og opphavsuttrykk i vinene, som også fremstår svært gunstig priset. Dette er for meg det mest spennende som skjer i Portugal om dagen og jeg vil anbefale alle å teste ut de forskjellige vinene fra denne svært dyktige og hyggelige entreprenøren.


Sjekk også ut samtalen António hadde med Levi Dalton på podcasten “I’ll Drink to That!!”


Macanita wineries.

De tre vingårdene i Douro, Alentejo og Azorene. Det kan vel trygt antas at António Maçanita har tilbragt noen timer i fly.


Vinanmeldelser


Maçanita Letra F Tinto 2023

19053701
Field Blend (65+ hvite og røde druer!!)| 12% | 270,-

Gamle vinmarker i Cima Corgo-regionen på 450-700 moh. Granittholdig jordsmonn og en nordøstlig eksponering.

Produsenten bruker benevnelsen “A” til “F” for vinmarkens potensiale og eksponering. “A” er de klassisk sett beste enkeltvinmarkene og “F” er de som er ansett som dårligst beliggende og med feltblandinger, noe denne vinen setter store spørsmåltegn ved.

Håndhøstet med kald maserasjon i 5 dager. Naturlig gjæret i små lagaresLagares er grunne kar, ofte av stein, som brukes til å knuse druer på gamlemåten, gjerne ved å tråkke på dem med føttene. Det er en tradisjonell metode som mange mener gir en mer skånsom behandling av druene og en bedre smak på vinen. med en påfølgende skallkontakt i 28 dager. 10 måneder på ståltank.

Lett rød farge.

En meget innbydende aroma av bringebær, blomster, rips og solbær. Hovedsakelig drevet av frukten og meget klar og nyansert vin som lar de forskjellige druesortene uttrykke seg.

Silkeaktig kropp med lette og myke tanniner med en elegant stil og god lengde. Man får umiddelbart lyst på mer og her er det lite å trekke for.

Må være blant de beste kjøpene på polet nå og et must om du er glad i å utforske vin og unike vinstiler.


Maçanita Tinto 2022

19053601
Sousão (20), Field Blend (25), Touriga Nacional (55)| 13,5% | 250,-
Resultatet av 18 års samarbeid mellom søster og bror med all den diskusjonen og ekspertisen det bringer. Fra vinmarker, inkludert 80 år gamle samplantinger, i Cima og Baixa Corgo i varierende høyde. Manuelt innhøstet, avstilket, kaldmaserertKaldmaserasjon (også kalt cold soak) er en vinifikasjonsteknikk der druene gjennomgår en periode med skallkontakt ved lav temperatur (vanligvis 5–15 °C) før gjæringen starter. Brukes ofte for å lage fruktige rødviner med mykere struktur og mer kompleksitet. og naturlig gjæret før den ligger 12 måneder på ståltank.

Dypere fiolettrød farge.

Vinen overrasker med sin røde, friske frukt og lettere stil enn det man er vant til fra Touriga Nacional-druen. Ingen eik som maskerer gir nok en klar, dyp og meget elegant vin med en litt større kropp og noe mørkere fruktbilde. Bjørnebær, solbær og bringebær med fint innslag av urter.

Konsentrasjonen og renheten i denne vinen imponerer veldig til prisen og selv om den mangler noe av nyansene og livligheten fra Letra F er den et knallkjøp.

En flott vin til lettere kjøttretter av kalv og viltkjøtt med innslag av urter og bær.


Maçanita Branco 2023

19053401
Arinto (20), Gouveio (10), Viosinho (70)| 12,5% | 240,-

Håndhøstet fra vinmarker i Cima og Baixo Corgo på 600-700 moh. Helklaser som presses forsiktig før de gjennomgår gjæring ved 8-10° C. 6 måneder i lukkede ståltanker.

Lys strågul farge.

En klar og ren duft av blomster, fersk sitrus og noe honning. Har en lett fylde, men fremstår frisk og med en flott strukturert og lett mineralsk avslutning. Mye for pengene her og kan fort ble en av sommerens hvite husviner.

Nytes for seg selv, med sitronkylling, eller en grillet kveite.


Maçanita As Olgas Branco 2023

19053301
Field Blend (12+ druer) | 13% | 500,-

Fra 100 år gamle vinstokker i Cima Corgo på 500 moh. Glimmerskifer og granitt med en avkastning på kun 1200 kg / ~840 liter juice per hektar. Her pløyes det med hest og høstes manuelt før helklaser presses og gjærer naturlig i eikefat med lett omrøring. Ligger så et år på nøytrale fat.

Lys sitrongul farge med en flott kombinasjon av mineralitet og dybde fra de gamle vinstokkene og noe kropp og fylde fra vinmakingen. Blomster, flint og kjølig sitrus i en slank profil med en fast avslutning

Bruk den til hvit fisk, salater og sjømat.


Maçanita é Sousão ou sera Vinhão 2022

19053201
Sousão | 12,5% | 370,-

En ukjent drue for mange, men inngår ofte i produksjonen av portvin og har et skall som avgir intens dyp farge. Opprinnelig fra Minho-regionen.

Håndhøstet og tradisjonelt fremstilt i lagaresLagares er grunne kar, ofte av stein, som brukes til å knuse druer på gamlemåten, gjerne ved å tråkke på dem med føttene. Det er en tradisjonell metode som mange mener gir en mer skånsom behandling av druene og en bedre smak på vinen. med påfølgende kaldmaserasjon og 14 måneder i nye eikefat. Her ser vi mer av det klassiske Douro, men samtidig en flott løftet og frisk stil. Skogsbær, krydder og lett kjøtt. Relativt lette tanniner tross den intense fargen.

Dette er vinen til de større kjøttrettene av lam og elg.


Utvalgte viner fra Antónios andre prosjekter:

Fitapreta Tinta Carvalha 2022

17999001
Tinta Carvalha | 12,5% | 470,-

Historisk drue fra Alentejo-regionen og dette er den eneste vinen som lages med kun denne druen i Portugal. Fra Chão dos Eremitas-vinmarken på 260 moh, som ble plantet i 1970, men vinmakingen her har foregått siden det 14. århundre. Granitt og kalkstein med to kjølende bekker av fjellvann som lindrer mot det tørre og varme klimaet.

Biodynamisk sertifisert og helt uten sprøytemidler og kunstig vanning. Druene håndhøstes om natten og en tredel bevares som hele klaser. Naturlig gjæring med 40 dager på drueskallene før vinen får ligge et år på nøytrale fat. Vineriet bruker gravitasjonsflytGravitasjonsflyt i vinproduksjon bruker tyngdekraft i stedet for pumper for å flytte druer, juice og vin gjennom prosessen. Denne skånsomme metoden bevarer delikate aromaer, reduserer oksidasjon og gir en renere vin..

Lys, åpen, blårød farge.

Lett og nyansert duft av syrlige røde bær, granateple og bly. Nikker mot Bordeaux i kjølig stil, men er mye lettere til beins og med en tilgjengelig struktur og en elegant men rustikk stil.

Kunne tenkt meg denne som et alternativ til Beaujolais ved siden av grillet tunfisk.


António Maçanita Arinto dos Açores 2023

11901201
Arinto dos Açores | 12% | 345,-

Unik drue fra Azorene som faktisk ikke er i slekt med Arinto du finner på fastlandet, tross at de deler en frisk og sitrusdrevet profil.

Vinrankene plantes i det vulkanske jordsmonnet med omkransende steinvegger, “currais”, for å beskytte mot salte vinder fra havet.

Håndhøstes og gjæres i mindre ståltanker.

Her får du Atlanterhavet inn via glasset. En meget frisk og smattende stil med flott sjølig mineralitetI vinsammenheng beskriver "mineralitet" en smak eller aroma som minner om stein, flint, kalk eller andre mineralske elementer. Det er en kompleks og subtil kvalitet som ofte knyttes til terroir, og oppfattes som en ikke-fruktig dimensjon i vinens smaksprofil. og svært livlig profil. Epler, sitron, lett flint fra bunnfall og salt.

Går mye fra Muscadet og Chablis en høy gang dette og er noe du absolutt bør prøve til ditt neste skalldyrsbord.


Listrão dos Profetas Vinho do P. Santo 2021

15418601
Palomino Fino (Listan) | 12,5% | 743,-

Fra innmurede vinmarker på Porto Santo med vinstokker som vokser tett på bakken for å beskytte mot de salte Atlanterhavsvindene.

En tredel hele klaser, naturlig gjæret med 40 dagers maserasjon. 8 måneder på brukte eikefat.

Kombinerer sylskarp sitrus med appelsinskall, hengt kjøtt, flint og salt. En vin med så mye livlighet og egenart at man nesten fraktes rett ut i Atlanterhavet. Meget imponerende og absolutt verd prisen om man er interessert i en helt unik vinopplevelse.

Forrige
Forrige

Ukens vin #8

Neste
Neste

Ukens vin #7