Ukens vin #8

Forhåndsvisning

“Priskutt”

Hva med en syrah som matcher det nord-Rhône byr på, men til nesten halv pris? 

Tom Gerrie er andre generasjons eier av familiebedriften Cristom Vineyards (etabl. 1992), en produsent fra Eola-Amity Hills i Oregon. De har siden 2017 laget bærekraftig og økologisk Pinot Noir og Chardonnay på østvendte vulkanske åssider. Tom har de siste 10 årene også kjøpt frukt fra Walla Walla Valley i Washington, som er der denne ukens vin kommer fra.

De 37 hektarene med vinmark drives med et fokus på gjenbruk, sykluser og bærekraft, inspirert av Rudolf SteinerBiodynamisk vinproduksjon er en helhetlig metode som følger økologiske prinsipper og bruker måne- og kosmiske sykluser for å styre dyrkingen. Naturlige preparater forbedrer jordens helse og fremmer balanserte vinmarker, noe som kan resultere i mer levende, terroirdrevne viner. sin lære. Fra en familie full av erfaring med vindyrking er også Tom utdannet vitikulturist med lang erfaring fra mange utenlandsopphold. Fra 2019 har han ved sin side vinmaker og vinmarksbestyrer, Daniel Estrin, som har erfaring fra flere store aktører som blant andre Ted Lemon ved Litorai og opphold ved anerkjente hus som Domaine de la Côte, Chacra og Burn Cottage.

Ukens vin viser en moden syrah med kjølige og nyanserte toner fra helklasegjæring. Den gir det beste av frukt fra den nye verden i balanse med de mer rustikke kjennemerkene av hengt kjøtt og jod fra denne fantastiske druen.

Thoms Gerrie Les Collines Syrah 2019

Fremstår som et meget bra kjøpt med en dyp, moden profil, balansert av fin frisket og flotte myke tanniner.


Vinanmeldelser


Thomas Gerrie Le Collines Vineyard Syrah 2019

13198201
Syrah | 14% | 315,-
Fra en av de mest kjente vinmarkene for Syrah i Walla Walla Valley, Washington. Fra jordsmonn av løssLøss er en type sedimentær jord som består av fin, vindtransportert silt. Den er vanligvis fruktbar og godt drenert, men kan være utsatt for erosjon. Løssjord finnes i mange vinregioner rundt om i verden og kan bidra til vinens karakter. over basaltstein, som ligger på rett under 400 moh.
20 dagers naturlig gjæringDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i åpne kar med hele klaser. 18 måneder på eikefat hvor omtrent en fjerdedel er nye.

En moden syrah som likevel har flotte toner av blyant, bringebær, rips, solbær, jod og lett pepper. Bærer alkoholen svært godt med en livlig friskhet og avrundede tanniner som resulterer i en konsentrert, men elegant opplevelse.

Stilen er litt mer moden og rund enn det de beste utgavene fra Frankrike gir, men denne huker av de fleste boksene for hva jeg liker i en syrah. Flott moden rød og blå frukt med disse lette kamfertonene, pepper, blyant, hengt kjøtt og lette medisinale toner.

Så tilgjengelig og smidig at man fint kan ta et glass til en god bok på kvelden, men vil også skinne til viltgryter og raffinerte lammeretter.

Denne kunne fint kostet nærmere 500,-


 

Les Collines ligger i Walla Wall Valley AVA, midt på grensen mellom Oregon og Washington.


Forrige
Forrige

Ukens vin #9

Neste
Neste

Portugals fremtid