Ukens vin #10

Forhåndsvisning

“Pinot Noir fra annensteds”

Med svært høye og stadig økende priser i Burgund, samt usikkerhet rundt tilgangen og pris på amerikansk pinot noir fremover, kan det være greit å finne alternativ fra andre steder. 

Pinot Noir er for mange ansett som den gjeveste druen og den røde vinen som flest vinelskere graviterer mot. Grunnet anerkjennelsen og at den kan være vanskelig å kultivere er ofte prisen ganske høy. Det kan derfor være greit å finne gode eksempler fra områder som ikke er like kjent for å dyrke druen.

Det skader ikke om området har annen kvalitetsvin, produsenten er god og det ligger et steinkast unna Burgund.


 
Familiedomenet Delaporte holder til i Sancerre, helt øst i Loire-dalen og kun et meget godt steinkast unna Burgund. Et område mest kjent for Sauvignon Blanc.

Rød Sancerre er ikke så kjent for folk flest, men det dyrkes faktisk 420 hektar med Pinot Noir i denne appellasjonen og et par hundre hektar i de øvrige kommunene i Loire-dalen, som brukes til både rød- og rosévin. Dette er likevel småtteri sammenlignet med de over 15.000 hektarene som finnes med Cabernet Franc.

Domaine Delaporte

Huset har røtter helt tilbake til 1600-tallet og drives i dag av far, Jean-Yves, og sønnen Matthieu, som har tatt ansvar for å innføre moderne teknikker, jordsmonnanalyser, reduksjon av avlinger og manuell innhøsting. Fra 2023 er de også sertifisert økologiske.

Matthieu forvalter 33 hektar med vinmark under Sancerre-appellasjonen. Vinmarkene håndhøstes i mindre esker for å hindre oksidering før de ankommer vinhuset. Etter eventuell maserasjon presses druene skånsomt i moderne hydrauliske presser. Ellers er tilnærmingen å gjøre så lite som mulig bortsett fra å ha god kontroll på hygiene for å redusere bruken av sulfitter.

Bachelet-Monnot

Jeg har tatt med en anmeldelse på en rød burgunder også fra 2022-årgangen. Likevel vil jeg si at den er mindre tilgjengelig nå og bør nok lagres 5 år for å få skikkelig verdi for pengene. Med det sagt var det ingen ubehagelig opplevelse å drikke denne nå og jeg blir stadig imponert av vinene fra de to brødrene som startet dette huset i 2005.

Bachelet-Monnot holder til i Dezizes-les-Maranges, som er en kommuneappellasjonEn kommuneappellasjon er en vinregion som er definert på kommunenivå, det vil si innenfor grensene til en spesifikk kommune. Vinene som produseres innenfor disse grensene, og som følger spesifikke regler og forskrifter, kan bruke appellasjonsnavnet på etiketten, noe som indikerer deres geografiske opprinnelse og en viss kvalitetsstandard. helt sør i Côte de BeauneCôte de Beaune er den sørlige delen av Côte d’Or i Burgund, Frankrike. Den er kjent for sine førsteklasses Chardonnay-viner, spesielt fra kommunene Meursault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet, men produserer også gode Pinot Noir-viner. og har vinmarker som flyter over i den mer kjente Santenay-kommunen. Maranges danner også en overgang til Loire-dalføret i vest. Faktisk er det bare 150 km herfra til Sancerre.

Marc og Alexandre Bachelet har på kort tid skaffet seg tilgang til en imponerende portefølje av vinmarker i denne delen av Burgund som inkluderer St. Aubin En Remilly, Puligny 1er Cru Folatières, Puligny 1er Cru Referts, Batard Montrachet, Chassagne Montrachet og noen av de beste parsellene i Santenay og Maranges.


Vinanmeldelser


Delaporte Sancerre Chavignol Rouge 2022

11289501
Pinot Noir | 13% | 365,-
Fra vinstokker på opptil 40 år, plantet i det såkalte Caillottes de Chavignol, som er små Kimmeridge-kalksteinKimmeridge-kalkstein er en spesiell type kalkstein som finnes i visse vinregioner, spesielt i Chablis i Frankrike. Den er rik på fossiler og leiremineraler, og antas å bidra til den unike mineraliteten og kompleksiteten i vinene som dyrkes i dette jordsmonnet. blandet med leire. Bærekraftig jordbruk hvor dette er siste årgang før overgangen til biodynamisk drift er fullført.
Håndhøstet, avstilket og sortert for hånd før 25 dagers maserasjon på 18-25 grader med daglig remontageEn prosess der druesaften blir pumpet opp fra bunnen av gjæringskaret og over den såkalte hatten av gjærrester og fast materie som legger seg på toppen., men ingen pigeagePigeage er en metode som brukes i vinproduksjon under gjæringen av rødvin. Det innebærer å manuelt eller mekanisk dytte ned drueskallet (the "cap") som flyter opp til overflaten av gjæringstanken, for å sikre god kontakt mellom skallet og juicen, og dermed utvinne farge, tanniner og aromaer.. Malolakitsk gjæringMalolaktisk gjæring er en naturlig prosess der skarp eplesyre i vinen omdannes til mykere melkesyre ved hjelp av melkesyrebakterier. Dette gir vinen en rundere munnfølelse og kan tilføre smøraktige eller kremete aromaer, spesielt i hvitvin som Chardonnay. i halvparten 228 liters eikefat og andre halvdel i såkalte bois tronconiques"Bois tronconiques" refererer til koniske (tronconiske) trekar, vanligvis laget av eik, som brukes i vinproduksjon. Denne formen gir bedre kontakt mellom vinen og bunnfallet (lees), noe som kan bidra til kompleksitet og tekstur. De er også lettere å tømme og rengjøre enn tradisjonelle fat.. Tappet etter 8-12 måneder uten collageCollage, eller klaring, er en prosess der et klaringsmiddel tilsettes vinen for å fjerne suspenderte partikler og stabilisere vinen før tapping. Dette kan forbedre klarheten, stabiliteten og smaken, ved å fjerne proteiner, tanniner eller andre stoffer som kan forårsake sediment eller uklarhet. Vanlige klaringsmidler inkluderer bentonitt, eggehvite og gelatin., eller filtrering.
(Der fikk du også lært deg en del franske uttrykk tilknyttet vinfremstilling).

Dyp rubinfiolett farge.

Klar frisk og fyldig rød frukt av bringebær og kirsebær med lette innslag av urter og noe flintaktig.

Slikemyk og elegant kropp på denne med meget flotte primæraromaerDe aromaene som kommer fra selve druematerialet og ikke fra vinmaking, eller aldring av vinen. og god lengde til prisen. Syren løfter avslutningen fint og den avhenger ikke av tanniner for å skape tesktur.

Et flott eksempel på tilgjengelig, ren og nyansert Pinot Noir. Kan nytes for seg selv, eller med lette retter på hvitt kjøtt, kylling, eller tunfisk.


Bachelet-Monnot Maranges 1er Cru La Fussière Rouge 2022

12365801
Pinot Noir | 13% | 590,-
Blanding av flere cuvéer"Cuvée" er et fransk begrep som brukes i vinproduksjon og kan ha flere betydninger. Det kan referere til en spesifikk blanding av viner, en tank med vin, eller den totale mengden vin som produseres fra en bestemt batch. Det kan også indikere en vin av høyere kvalitet eller en spesiell blanding valgt av vinmakeren. fra 7 parseller med opptil 85 år gamle vinstokker plantet på kalkholdig jord. Bærekraftig jordbruk og manuelt innhøstet med varierende bruk av helklaseDrueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen. i de forskjellige tankene. 12 måneder på franske eikefat, hvor 20% er nye.

Middels dyp blårød farge.

En innbydende og ganske intens duft av bringebær, rips og lett bjørnebær med fine nyanser av urter i bakgrunnen.

Middels fyldig med et friskt og leskende uttrykk. Tanninene fremstår noe unge og fremtredende, men vinen er absolutt tilgjengelig nå. Burde nok ha 5 år til for å runde seg av litt, men dette er elegant og balansert med flott klassisk frukt og imponerende dybde.

Verdt prisen om du gir den litt tid.


Forrige
Forrige

Florlett

Neste
Neste

Er den korka?