Påske: Drikke til sjelen
“Solveggen”
Dette er perfekt drikke til vårsolen. Enten du er på hytta, eller sitter på terrassen og savner snø.
Når vårsolen titter frem og man får noen sårt etterlengtede fridager er det fint å kunne kose seg med noe godt i glasset. Er man ikke ferdig med alle dagens skiturer kan fort noe alkoholfritt friste. Ellers har jeg følgende forslag til spennende drikke i påskens vårsol.
Vermut
Carpano er en historisk italiensk produsent som skapte den første kommersielle vermuten i 1786. Antica Formula ble sluppet i 2001 som en reproduksjon av denne originale oppskriften, som selvfølgelig er en godt bevart hemmelighet. Som annen vermut er fremgangsmåten ekstraksjon fra aromatiske planter og urter i vin på forskjellig temperatur som så blir forsterket for å nå et alkoholnivå på mellom 16-18%.
Denne kan du nyte i solveggen i et lite portvinsglass. Serveres lett kjølig, eller hell den over litt is. Har du litt mørk sjokolade, marsipan og en appelsin til er du på et godt sted.
Om du foretrekker litt mindre sukker og vil ha noe veldig forfriskende i solen kan du vurdere tørr vermut, kjølig servert med litt sitrus. Dette fantastiske produktet er en gjenoppliving av en hundre år gammel oppskrift fra Sør-Afrika, inspirert av europeisk vermut, men laget på lokale ingredienser. Den er skapt av en nysgjerrig dansk miksolog og den nytenkende og dyktige vinmakeren Adi Badenhorst, hvis “Secateurs” er en vin mange nordmenn har stiftet bekjentskap med.
Det franske selskapet, Dolin, lager også en blank og tørr vermut, som er mye brukt av bartendere i hele verden.
Campari
Campari kommer også fra Italia, men er en litt mer bitter aperitiff som ofte blandes inn i klassiske cocktails. Her trekkes ingredienser som chinotto (sitrus) og cascarilla (bark) ut i alkohol og gir en fast profil på appelsin og urter. Den er kanskje også kjent for de litt eldre av oss som en nostalgisk partner til appelsinjus på varme sommernetter.
Til påsken er denne perfekt å ha i bakhånd til å lage en såkalt spritz. Opprinnelse her kommer fra østerrikere som bosatte seg i Veneto på 1800-tallet og tilsatte vann (“spritz” på tysk) i vinen for å gjøre den lettere. I dag har vi heldigvis tatt dette et steg videre og det vanlige er å tilsette en bitter i prosecco med et valgfritt tilskudd av sodavann om man vil redusere alkoholen noe.
Mange bruker nok Aperol til dette, men jeg syns Campari gir en mer sammensatt og leskende opplevelse. Den vil også gi en del mer bitterhet, men dette kan tilpasses ved å justere blandingsforholdet etter egen smak. 3 deler Prosecco til 2 deler Campari er et fint utgangspunkt og så kan mengden bitter justeres opp, eller ned etter hvilken profil man ønsker.
Man kan også eksperimentere med Cynar.
Husk å alltid helle boblene i glasset først og så la bitteren synke gjennom da denne er tyngre. Da slipper man å røre ut bobler fra glasset, eller oppleve at all bitteren ligger på bunn. Dette er det veldig mange som bommer på, også på serveringssteder.
Gin
Gin er som skapt for norske hytter og fjell. Et brennevin med en frisk profil på urter og einebær og som har fått en skikkelig oppstandelse den siste tiden. Det finnes nå et bredt utvalg av tilgjengelige norske produkter hvor Harahorn og Bareksten kanskje er de mest kjente. Den siste tiden har også kvinneforetaket Feddie gjort seg bemerket med svært gode gin, akevitt og whisky.
Uansett hvilken gin du lander på kan du nå trylle frem en klassisk cocktail om du også har med deg de to tidligere nevnte produktene. Negroni er en populær drink og tror grunnen til at den tåler tidens tann er at den er enkel å lage, bruker tilgjengelige ingredienser og har en sammensatt og leskende profil.
Bland like deler (3 cl av hver gir en grei størrelse på drinken) med campari, vermut og gin i et såkalt rocks glass med så store isbiter som mulig. Rør rundt for å kjøle ned drikken og sleng oppi en skive appelsin, eller kun skallet. Jeg liker å bruke sitron da jeg er svak for dette, men her gjør man som man vil. Sett deg foran peisen med en bok om du kan.
Cheladas
Noen ganger trenger man bare en øl i solen. Om man blir litt lei av å drikke den vanlige pilsneren finnes det en rask og grei måte å tilføre litt mer smak og friskhet. Cheladas er en meksikansk øl cocktail som i sin enkleste form består i å salte kanten av glasset og tilsette lime. Om man ønsker litt mer smak og spenning kan man tilsette ting som Worcestershiresaus, tomatjus, tabasco, soysaus og forskjellige krydder.
En enkel og kjapp måte å få litt mer smak er å bytte ut saltet på kanten med tajinkrydder, som er en blanding av chili, havsalt og tørket sitrus (oftest lime). Så kan man eksperimentere med øvrige tilsetninger etter eget ønske.
Her trenger man lyst, lett og enkelt øl. Gjerne meksikansk, men et lett hveteøl vil også fungere fint og har man litt appelsin liggende, som man gjerne har i påsken, er det bare å slenge det oppi.
Vinanmeldelser
Carpano Antica Formula
1693102
Druer, sukker, brennevin, aroma | 16,5% | 220,-
Vermut som lages av at diverse urter og krydder, som vanilje, safran og malurt, trekkes i hvitvin, forsterkes, og lagres på eikefat. Tilsettes brent sukker som gir en fin balanse mellom bitterhet og sødme.
Mørk ravfarget mot bronse.
En fyldig og intens duft av vanilje, urter, kirsebær, trevirke og litt ferskt bål. Mandler, anis og sjokolade bidrar til en meget sammensatt og kompleks aroma.
Et friskt og lett urtete anslag gjør den perfekt som en aperitiff som går over i vanilje, sjokolade, tørket frukt og søtt krydder. Blir litt lettere i midten hvor urtene kommer frem med sin bitterhet. Avslutter fruktig med aprikosmarmelade, fiken og ferske bringebær.
Dette er veldig lett å like og noe flere burde prøve på terrassen hjemme, eller på et kafébord i en travel gate. Vermut er meget anvendelig og fungerer fint som et lettere alternativ til tyngre cocktails og drinker.
Prosecco - alle over en kam
Produktgruppe
Glera | ~11% | ~150,-
Jeg kommer ikke til å anmelde forskjellige Prosecco. Dette er et produkt som fremstilles relativt likt og finnes i utallige utgaver på polet hvor det er svært lite variasjon i pris og kvalitet.
Sødmegraden er det som spriker litt og her kan du la din personlige preferanse styre kjøpet.
Praktisk sett kan det være greit å ha med seg noen halvflasker om man er få som skal dele da prosecco har lavere trykk enn tradisjonelt fremstilt musserende og dermed raskere blir flatt.
Feddie Single Malt Whisky
18665101
Malt | 47,2% | 730,-
Jeg ønsker å trekke frem whiskyen til Feddie her da den er den beste norske jeg har smakt så langt. Det er rett og slett imponerende kvalitet, spesielt siden de ikke har holdt på lenge.
En ung og livlig whisky med klart råvarepreg og ingen overdrevne fattoner. Dufter av malt og lett appelsin med litt blyant, fersk aske og noe blomster.
Mellomstor kropp som bærer alkoholen fint og med en frisk profil på sitrus, pepper og blomster og hvor frukten fra sherryfatene kommer litt mer frem. Umaskert og klart råvarepreg med en ganske lang og tørr avslutning.
En av mine nye favoritter og så absolutt verdt prisen. Her er det bare å slenge seg på om man er glad i whisky og jeg ser for meg store ting fra disse fremover, men da til langt høyere priser.