Påske: Drikke til maten

Forhåndsvisning
Her får du oversikt over hva du bør tenke på rundt drikkevalget til påskelammet og gode, tilgjengelige valg til noen forskjellige retter.

“Dette skal du drikke til lammet i påsken”, sier mange. Vel, vi er jo glade i å lage våre egne retter og drikkevalg handler ofte mer om tilbehør og tilberedning enn selve proteinet. Derfor gir jeg deg en rask veiledning til påsken her, slik at du kan velge den beste vinen, i din prisklasse, til den type lammerett du lager.

Det blir likevel et par stalltips på konkrete viner i anmeldelsene, som du kan finne på de fleste pol.

Ikke glad i kjøtt? Har noen råd på tampen her til deg og.

Neste uke kommer en kjapp sak på hva du kan kose deg med på hytta når du ikke skal spise mat.


Om du lager lam på beinet, eller uten, gjelder de samme reglene for drikkevalget. Her er det tilberedningen som gir fasit. Om du ovnssteker relativt hurtig til ønsket kjernetemperatur vil kjøttet ha en fastere konsistens og dermed kan en rødvin med mer tanninstruktur og fylde være et naturlig valg. Om man langtidssteker, slik at kjøttet faller mer fra hverandre, er det mer naturlig å gå for en noe friskere, mykere og lettere vin.

Tilbehøret vil også påvirke valget av drikke. Om man bruker mye hvitløk bør man nesten alltid gå for en hvitvin, det samme om tilbehøret er lettere og mer basert på urter, sitron, epler og ikke minst kapers og oliven. Bruker man mer rotgrønnsaker, fløtegratinerte poteter og en fyldig rødvinssaus er det naturlig å gå for en rødvin.



Lammelår og stek

Klassisk lammelår stekt et par timer til kjernetemperatur med søtlige rotgrønnsaker, poteter og saus er norsk husmannskost som mange er glad i. Her vil sødmen og saltet kreve god fruktighet i vinen og det er ikke her man finner frem de eldste flaskene fra vinkjelleren. Mange er glad i vin fra Piemonte, men jeg vil anbefale å heller sjekke ut Nerello Mascalese fra Sicilia, enn å bruke en Nebbiolo. Dette fordi disse gir litt mer fruktmodenhet og rundhet i vinene og man unngår den litt skrinne og kantete profilen ung Nebbiolo noen ganger har.

Skal du ha italiensk vin til er kanskje det beste å gå for Sangiovese og da gjerne en Chianti, men helst i en ung og fruktig utgave. Syrah er også en god drue til disse rettene og de beste utgavene kommer fra nord-Rhõne, men det er også en del utgaver fra den nye verden av kvalitet. Der kalles gjerne druen Shiraz. Bare sørg for at du styrer unna de billigste utgavene med tilsatt eik og søtlig profil. Disse vil ha altfor mye vaniljesmak og dårlig struktur.

Om du er glad i rosenkål til kan gjerne vinen ha en litt mer urtete profil og da vil Cabernet-druene levere bra, enten om du går for en Cabernet Franc, eller en yngre Bordeaux på Cabernet Sauvignon.

Dersom du lesser litt ekstra på med hvitløk, urter og gjerne liker å ha en litt lettere rett med olivenolje, linser, eller limabønner til, er det på tide å finne frem en hvitvin. Om du har litt fastere kjøtt og serverer med poteter og smørsaus vil jeg anbefale å prøve hvitvin fra Rioja. Fatlagringen og fylden i vinen vil stå seg godt til både sausen og stekeskorpen, uten at frukten kolliderer med hvitløken. Vil du ha litt mer fasthet i drikken er det en perfekt mulighet å teste ut oransjeviner.

Til mer middelhavsbaserte retter med oliven, tapenade, gremolata og lignende er det naturlig å søke viner fra området. Gresk Assyrtiko, eller Carricante fra Sicilia er gode valg.



Lammecarré

Disse stykkene fra ryggen er populære for sin mørhet og smak. Rettene blir ofte lettere og serveres gjerne med en urteskorpe og selleripuré ved siden av. Her vil vi unngå de kraftigste vinene, men de kan fortsatt gjerne være røde. Pinot Noir, Gamay og Cabernet Franc fra kjøligere områder med en lettere profil vil være perfekt til dette. Om man vil utforske nye ting er rødvin fra Jura på Poulsard og Trousseau også gode kandidater og disse har ofte en litt utviklet profil med litt mer markant volatilitetSyrestoffer i vinen som fremstår i gassform, i stedet for flytende. Dette gjør også at de har en aroma ofte forbundet med eddik, men i for høye forekomster også neglelakkfjerner (etylacetat). Fra den iberiske halvøy kan man teste Mencia, eller Baga fra Portugal, mens italienerne bidrar nok en gang fra Sicilia med sin Frappato.

Av hvite viner kan man gjerne finne noe med litt urter. Grüner Veltliner fra Østerrike har dette, men det er langt mellom de gode utgavene og de koster som regel litt. I stedet er dette en fin anledning til å teste nye druer som tidligere nevnte Carricante, eller Marsanne fra Rhõne. Disse vinene er ikke fritt tilgengelig overalt, men husk at det aldri er feil å servere Champagne, eller en god Chardonnay fra Burgund.



Meze, lammegryte og krydrede innslag

Til retter hvor kjøttet har blitt tilberedt over lengre tid i en gryte, eller på grill, er det greit å tenke fruktig og lett med drikkevalget. Her kommer også sider, rosévin og oransjevin på bordet, men om man vil ha et klassisk valg til er det ofte Chenin Blanc og Riesling som leverer best. Om man er fan av druen og har litt tørket frukt eller florale elementer i maten kan Sauvignon Blanc fra New Zealand være en fin match.

Krydder trenger god fruktkonsentrasjon i vinen, spesielt om det er litt sterkt krydret med chili. Da er det vanskelig å komme unna Riesling som en god kandidat, spesielt fordi disse vinene også kommer med varierende sødmegrad. En stil som heter “Feinherb” dikterer en beskjeden restsødme og moden frukt og er ofte et trygt valg til litt sterkere retter.

Er krydderet mer jordlig og man har med stenfrukt og mandler i maten er Chenin Blanc en fin drue, gjerne fra litt varmere strøk enn Loire. Sør-Afrika har mange gode utgaver her, til ofte gode priser. De byr på moden eplefrukt med fersken, honning og også lette kryddertoner avhengig av om de har ligget på bunnfall.

Rosévin er en fin måte å imøtekomme rødvinsdrikkeren på da man får lette innslag av rød frukt, uten tanniner og ofte i en lettere og friskere stil. Pass på at kvaliteten er god nok, ellers forsvinner de fort bak alle de sterke smakene.

Oransjevin er meget matvennlige viner da de har en lett fasthet fra skallkontakten og byr på mye av friskheten og aromaene som hvitvin gjør. Muscat er en drue som ofte brukes til produksjon av oransjevin og vær obs på at denne druen ofte kan gi litt florale, parfymelle viner som kan dele rommet litt. Det samme gjelder for Gewürztraminer og Viognier. Det er dessverre veldig lite utvalg på disse vinene i basissortimentet til Vinmonopolet, men er du heldig har du et pol i nærheten som har tatt inn litt ekstra av denne typen vin.

Vi har mye god eplesider i Norge og våre utgaver passer bedre til krydret mat enn de franske utgavene som ofte er veldig syrlige og lett funky. Alde og Åkre Gard er meget sterke produsenter.

Vegetar

Ved fraværet av tyngre proteiner gjelder det å følge aromabildet på tilbehøret, men som regel vil lettere viner være å foretrekke. Det kan være vanskelig å gi en perfekt match til alle alternativ her, men min erfaring er at det ofte er mer urter og krydder involvert og dermed kan rådene til rettene over følges.

Husk at høy alkohol fremhever styrke og krydder i maten, så vær bevist på dette samtidig som du unngår skrinne og kantete viner som forsvinner bak smakene.

Alkoholfritt

Vi har mye bra epleprodukter i Norge. Bruk disse. De finnes også med tilsatt rød frukt om man vil ha litt andre innslag enn eple. I tillegg vil jeg trekke frem produktene fra Ambijus, som jeg tidligere har omtalt her og det har også kommet en god del produkter på fermentert te med forskjellig smak. Sjekk ut produktene til Villbrygg.

Det viktigste er å styre unna alkoholfri vin. Jeg har aldri opplevd produkter i denne kategorien jeg syns det var noe poeng i, spesielt når man har så gode alternativ. De er ofte søte, med uklar frukt og en daff struktur.


Vinanmeldelser


Ambijus - Clearly Confused

ambijus.no
Epler, granbar, einebær, hylleblomst, kvannrot og eik | 0% | 179,

Et sted mellom sider og oransjevin i uttrykket med innslag av urter, sopp og frisk granbar i avslutningen.

Vil være perfekt til lettere lammeretter med urter, rosmarin og hvitløk, men også til gryter og meze.


A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut

2256201 - Basis
Pinot Meunier (33), Pinot Noir (33), Chardonnay (34) | 12% | 460,

Laget med bruk av solarasystem som gir en utviklet, nyansert og lett oksidativ stil.

Dyp stråfarget, nesten mot bronse. Lette, små bobler.

Middels fyldig og klart utviklet nese av falne epler, appelsin, loff og kjeks.

Rik og oksidativ stil med epler, mandler og lett lim.

En Champagne for de som liker de utviklet og med sin stil passer den fint til lammeretter uten for mye saus og sødme.


Hugo Mendes Lisboa Skin-Fermented 2022

18677701 - Bestillingsutvalget
Arinto | 11% | 299,-

Seks måneders skallkontak og en såkalt oransjevin.

Dyp gyllen farge.

Intens aroma av blomster, plomme, fersken og urter med lett innslag av funk. Interessant nese.

Lett i kroppen med et fast anslag og livlig midtparti. Blodappelsin og øvrige sitrustoner i en balansert pakke som gjør den forfriskende og nyansert, uten å være altfor lang og konsentrert.

Flott utgave av oransjevin fra Portugal om man vil teste ut dette.


Terre Nere Etna Bianco 2021

3394801 - Bestillingsutvalget, 2023-årgangen er nå i salg.
Carricante (70), Minella bianca (5), Grecanico (5), Catarratto (20) | 12,5% | 320,-

Lys strågul.

Dufter av eplekjerne, aprikos, limeskall, lett flint og spekeskinke.

Middels fyldig kropp med en lett oljete munnfølelse. Blomster og sitrus over stenfrukt. God dybde og en vin som vitner om god alder på en del av vinstokkene med lett vulkansk struktur og flint.

Dette er et fint følge til lammerettene med mer urter, hvitløk og eventuell tapenade.


Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2022

13015901 - Basis, 2023-årgangen er nå i salg. 
Xynomavro | 12,5% | 224,-

Naturlig gjæret fra høytliggende og kjølig vinmark.

Strålende bronselignende lakserosa farge.

Ganske intens duft på denne med fin sammensatt aroma av jordbær, pepperrot, tørkede urter og noe kamfer. Meget nyansert til prisen.

Friskt anslag går over i en bred og fyldig kropp med urter og markjordbær. Meget bra dybde, nyanser og balanse i denne prisklassen.

Denne blir faktisk en trygg allrounder og kan være veldig grei å ha et par flasker av i bakhånd gjennom påsken.


Jolie-Laide California Red 2022

18587001 - Basis 
Gamay 22, Poulsard 3, Trousseau 44, Valdiguie 18, Cabernet Pfeffer 13 | 11,8% | 362,-
At denne er i basissortimentet er smått utrolig da Scott Schultz har en relativt liten og artisanal produksjon i Sonoma. Såkalt field blendEn "field blend" er en vin som er laget av forskjellige druetyper som vokser side om side i samme vinmark og høstes og vinifiseres sammen. hvor hele klaser høstes inn og gjennomgår semi-karbonmaserasjonEn vinmakingsteknikk der hele drueklaser puttes i et kar og vekten gjør at druene i bunn presses. Denne jusen starter så fermentering og frigir CO2, som igjen fører til at de øvrige hele druene i karet starter å karbonmaserere. Les mer her: https://www.decanter.com/learn/advice/carbonic-maceration-54082/ . Lagring på nøytrale eikefat.

En frisk og meget nyansert vin som har et lett fast grep tross den lave alkoholen. Rips, bringebær og kjølige urter gir en nyansert, frisk og interessant vin som er vel verdt prisen.

Dette er perfekt rødvinsfølge til lettere lammeretter med urter og vil nok også fungere sammen med kraftigere smaker som oliven og kapers grunnet sin lette kropp og friske stil.


Matthieu Barret Petit Ours 2022

132701 - Basis, 2023-årgangen er nå i salg. 
Syrah | 13,5% | 235,-
Matthieu Barret lager naturlige og livlige viner på Syrah fra Rhône-dalen. SpontangjæretDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og modnet på betongeggEt betongegg er en eggformet beholder laget av betong som brukes i vinproduksjon for gjæring og lagring. Formen og betongmaterialet gir en unik mikroklima og porøsitet som kan påvirke vinens tekstur og smak. Noen vinmakere mener at betongegg fremhever vinens fruktighet og mineralitet bedre enn ståltanker eller eikefat..

Middels dyp blårød.

Bjørnebær, pistasjenøtter og pepper. En litt søtlig og sammensatt duft som er ganske tiltalende.

Myk og tilgjengelig stil, men med fint balansert friskhet og en lett grusete tekstur som løfter vinen.

Dette er en ung og dyktig vinmaker som lager vin på biodynamisk dyrket frukt. Dette gir livlige, tilgjengelige og svært fruktige viner med mye karakter. Bør absolutt prøves og vil passe perfekt til lammesteken.


Fontodi Chianti Classico 2021

3278801 - Basis 
Sangiovese  | 14% | 317,-

Fra anerkjent vinhus som leverer noen av de beste vinene fra Toscana. Prisen er blitt litt høy, men det blir ikke stort bedre i dette segmentet.

Dyp blårød med kort kant.

Kirsebær, mørke skogsbær, te og urter.

Har et anslag av rød frukt og te før det går over i noe mørkere frukt. Dyp og fyldig med tanniner som er litt unge og trenger litt tid, men som passer fint til en fast lammestek.


Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2023

10106901 - Basis 
Baga  | 12% | 210,-

Hva med 1 liter med en av Portugals beste druetyper, Baga? Den minner ofte om en litt mer urtete utgave av Pinot Noir. Her er den håndplukket og naturlig gjæret før den blir lagret 9 måneder i sementtanker.

Dyp rødblå farge.

Juicy og frisk vin med lett fasthet. Røde bær og litt moden frukt med toner av urter, nyper og rips.

En rødvin med lett naturlig stil som kan være litt annerledes for mange, men laget i regi av Portugals fremste vinmaker og til en uslåelig pris er dette verdt å prøve. Den vil også være svært anvendelig til de fleste av lammerettene i påsken.


Karthäuserhof Bruno Riesling Kabinett Feinherb 2023

12339401 - Basis 
Riesling  | 9,5% | 200,-

Mye omtalt og av god grunn. En svært anvendelig riesling med litt restsødme som gjør den ypperlig til krydrede retter og lett sterk mat. Samtidig har den en livlig syre som gjør at den ikke blir daff og klebrig. Lime, grønt eple, våt stein og fersken.

Perfekt følge til en løskokt lammeskulder med linser og masse krydder, men kan også brukes til sushi og pepper crab for å nevne noe.


Alde Eplesider 2023

5895501 - Basis 
Epler (Discovery, Aroma og Gravenstein)  | 6,9% | 193,-

En av de norske siderne som stadig imponerer og som du får tak i på alle pol.

Fyldig og ren, frisk eplesmak med lette bobler.

Vil være perfekt følge til vegetar, meze og små deleretter.



Forrige
Forrige

Påske: Drikke til sjelen

Neste
Neste

Tilleggsutvalget april, 2025