Cortes de Cima

Generasjonsskifte

Anna Jørgensen sine foreldre hadde alt etablert en solid aktør i Alentejo, men tidene forandrer seg og neste generasjon søker nå en stil hvor naturen får bestemme litt mer. Fundamentet og endringene gir meget imponerende resultater.

Det dansk-amerikanske eventyrparet Carrie og Hans Jørgensen seilte over Atlanteren og etablerte seg sentralt i Alentejo på slutten 80-tallet. Siden 1998 har de produsert stabile og fruktdrevne viner, samtidig som de har posisjonert seg som en av de mest moderne, innovative og største aktørene i området med en sterk tilstedeværelse på sosiale medier.

 
Cortes de Cima ligger sentralt i regionen Alentejo i det sørlige Portugal, men har også vinmarker på vestkysten mot Atlanterhavet.

Der regionen hadde et klart fokus på hvite viner på lokale druesorter, etablerte de som første aktør flere hektar med Syrah. Selv om de da måtte holde vinene utenfor appellasjonsbestemmelsene, fikk de raskt oppmerksomhet for sine drikkeklare viner av høy kvalitet. I 2019 var det likevel på tide å gi tømmene over til neste generasjon og deres datter, Anna.

Som sine foreldre er ikke Anna redd for å gå nye veier og de siste fem årene har vært preget av en reduksjon i vinmarksarealet og en overgang til et mer regenerativtEn tilnærming til dyrking etter naturens egne premisser hvor man ønsker å drive bærekratig og med en naturlig syklus av materiale. og økologisk jordbruk. Fra å ha tatt over 240 hektar med vinmark fra forledrene, disponerer nå Cortes de Cima 64 hektar på kalk og granitt sentralt i Vidigueira, samt 35 hektar på mer sandholdig jordsmonn ved Odemira på vestkysten av Portugal.

Heldigvis hadde Anna ti årganger under beltet fra andre deler av verden og returnerte med et klart ønske om å ta foreldrene sitt livsverk inn i den nye jorbruksalderen med fokus på plantehelse, bærekraft og naturlig dyrking av jorden. Alentejo kan være et varmt og utfordrende klima og det ble klart at denne nedskaleringen var helt nødvendig for å sikre at vinmarkene var så motstandsdyktige som mulig.

For det som var en relativt stor aktør er transformasjonen betydelig og det har krevd et strukturert og godt organisert team. Anna har derfor også konsultert med store navn som terroirekspert, Pedro Parra og beskjæringsmesteren, Marco Simmonit.

Anna Jørgensen viser hvordan vinranker beskjæres.

Men det er ikke bare vinrankene det jobbes med. Cortes de Cima beveger seg stadig mot et mer polykulturelt jordbrukLandbruk med et mangfold av forskjellige samplantede arter. og innfører dyr og dekkvekst i vinmarken for å styrke mangfoldet og strukturen i jorda. Høns, sau, esel og kuer bidrar alle til jordens organiske komposisjon og hjelper til å kontrollere vekst og forekomst av ugress.

På landområdet der det tidligere stod vinmarker har de nå fått plass til å plante og ivareta lokale oliven- og korktresorter. Ved å tilbakeføre skog og trevekst til området sørger de ikke bare for å ivarta et historisk viktig økosystem, men det bidrar også til bedre styring av grunnvannet og motkjemper uttørking i et krevende landskap.

Veien videre

Da jeg møtte Anna Jørgensen på en vinmesse i Oslo høsten 2024 var hun helt klar på at de ikke kunne ha utrettet den evolusjonen de har hatt de siste årene uten hennes foreldres solide forarbeid. Selv om hun fremstår som en trygg verdensborger og er barn av eventyrlystne foreldre er Anna klar på at det er i vinmarkene hun hører hjemme.

Cortes de Cima er for meg et moderne familieeventyr og Anna staker nå ut en kurs som både respekterer miljøet, men også forbrukernes forventninger. Det er gledelig å se at hardt arbeid fra en generasjon kan tas videre og utvikles med det vi har lært de siste tiårene. Flere av vinene er tilgjengelig på Vinmonopolet for hele det norske markedet.

Anna Jørgensen beskriver endringene de har gjort for vinskribenten, Jamie Goode.

Vinanmeldelser


Cortes de Cima Salino 2020

15926301
Loureiro | 12,5% | 499,-

SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i stål og brukte 500 liters fat. Lagret 6-12 måneder på bunnfall.

Tørr og mineralsk med diskret toner av applesinskall og innslag av bunnfall. En elegant vin til sjømat som imponerer med sin crispy og klare stil.

Vel verd prisen og et godt alternativ til en Chablis, eller Muscadet av kvalitet.


Cortes de Cima Lour-inho 2021

15934601
Alvarinho (75), Loureiro (25) | 11% | 429,-

SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i store eikeliggere i 10 måneder. 8 måneder på bunnfall i ståltank etter det.

Ren, fyldig sitrusfrukt med innslag av sjøsprøyt og lette florale toner.

Imponerende konsentrasjon, men samtidig veldig klar og tilgjengelig.


Cortes de Cima Branco 2021

15934801
Alvarinho (50), Sauvignon Blanc (30), Viognier (20) | 11% | 355,-

SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i 2000 liters store foudres. På bunnfall i 6 måneder i ståltank.

Nok en livlig og klar vin som unngår de overdrevne parfymelle og florale tonene druesammensetningen kan gi.

Grapefrukt, urter og lett bunnfallspreg med en god lett fast tekstur.


Cortes de Cima Chaminé Branco 2022

15934701
Alvarinho (35), Sauvignon Blanc (25), Viognier (40) | 12%  | 299,-

SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. på stål. 12 måneder på bunnfall.

En vin som får tennene i løp med en frisk, pur sitrusfrukt og markant, men balansert syre. Lett innslag av noe stenfrukt og urter gir litt mer karakter. God lengde og mineralitet til prisen.


Cortes de Cima Chamine Tinto 2020

16295501 
Alicante Bouschet (10), Syrah (60), Touriga Nacional (20), 
Trincadeira (10) | 13,5% | 275,-

SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og fremstilt på 12 måneder gamle fat. Lagres så i ståltank i minst ett år. 30% helklase.Drueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen.

Rødvinene fra Cortes de Cima er overraskende friske og fruktdrevne sett mot det man kanskje ofte forbinder med rødvin fra regionen. Det er likevel et litt overmodent sviskepreg her og lengden er ikke all verden.

Et greit kjøp om man liker mer moden frukt og vil nok gå fint til et stykke stekt kjøtt.


Cortes de Cima Tinto 2020

18550001 
Syrah (80), Touriga Nacional (20) | 13,5% | 375,-

SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og fremstilt på 12 måneder gamle fat. Lagres så i ståltank i ett år. 30% helklase.Drueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen.

Klarere Syrah-frukt på denne i en kjølig stil som nikker lett mot nord-Rhõne. God kvalitet, men de hvite vinene fra Anna er etter min mening foreløpig de beste.

Det blir spennende å se profilen på de røde vinene fremover og om vi kanskje får noen rene Syrah-uttrykk. Det ryktes også om en Cabernet Franc av meget god kvalitet.

Forrige
Forrige

Ukens Vin #2

Neste
Neste

Bar Amour