Cortes de Cima
Generasjonsskifte
Anna Jørgensen sine foreldre hadde alt etablert en solid aktør i Alentejo, men tidene forandrer seg og neste generasjon søker nå en stil hvor naturen får bestemme litt mer. Fundamentet og endringene gir meget imponerende resultater.
Det dansk-amerikanske eventyrparet Carrie og Hans Jørgensen seilte over Atlanteren og etablerte seg sentralt i Alentejo på slutten 80-tallet. Siden 1998 har de produsert stabile og fruktdrevne viner, samtidig som de har posisjonert seg som en av de mest moderne, innovative og største aktørene i området med en sterk tilstedeværelse på sosiale medier.
Cortes de Cima ligger sentralt i regionen Alentejo i det sørlige Portugal, men har også vinmarker på vestkysten mot Atlanterhavet.
Der regionen hadde et klart fokus på hvite viner på lokale druesorter, etablerte de som første aktør flere hektar med Syrah. Selv om de da måtte holde vinene utenfor appellasjonsbestemmelsene, fikk de raskt oppmerksomhet for sine drikkeklare viner av høy kvalitet. I 2019 var det likevel på tide å gi tømmene over til neste generasjon og deres datter, Anna.
Heldigvis hadde Anna ti årganger under beltet fra andre deler av verden og returnerte med et klart ønske om å ta foreldrene sitt livsverk inn i den nye jorbruksalderen med fokus på plantehelse, bærekraft og naturlig dyrking av jorden. Alentejo kan være et varmt og utfordrende klima og det ble klart at denne nedskaleringen var helt nødvendig for å sikre at vinmarkene var så motstandsdyktige som mulig.
For det som var en relativt stor aktør er transformasjonen betydelig og det har krevd et strukturert og godt organisert team. Anna har derfor også konsultert med store navn som terroirekspert, Pedro Parra og beskjæringsmesteren, Marco Simmonit.
På landområdet der det tidligere stod vinmarker har de nå fått plass til å plante og ivareta lokale oliven- og korktresorter. Ved å tilbakeføre skog og trevekst til området sørger de ikke bare for å ivarta et historisk viktig økosystem, men det bidrar også til bedre styring av grunnvannet og motkjemper uttørking i et krevende landskap.
Veien videre
Da jeg møtte Anna Jørgensen på en vinmesse i Oslo høsten 2024 var hun helt klar på at de ikke kunne ha utrettet den evolusjonen de har hatt de siste årene uten hennes foreldres solide forarbeid. Selv om hun fremstår som en trygg verdensborger og er barn av eventyrlystne foreldre er Anna klar på at det er i vinmarkene hun hører hjemme.
Cortes de Cima er for meg et moderne familieeventyr og Anna staker nå ut en kurs som både respekterer miljøet, men også forbrukernes forventninger. Det er gledelig å se at hardt arbeid fra en generasjon kan tas videre og utvikles med det vi har lært de siste tiårene. Flere av vinene er tilgjengelig på Vinmonopolet for hele det norske markedet.
Vinanmeldelser
SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i stål og brukte 500 liters fat. Lagret 6-12 måneder på bunnfall.
Tørr og mineralsk med diskret toner av applesinskall og innslag av bunnfall. En elegant vin til sjømat som imponerer med sin crispy og klare stil.
Vel verd prisen og et godt alternativ til en Chablis, eller Muscadet av kvalitet.
SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i store eikeliggere i 10 måneder. 8 måneder på bunnfall i ståltank etter det.
Ren, fyldig sitrusfrukt med innslag av sjøsprøyt og lette florale toner.
Imponerende konsentrasjon, men samtidig veldig klar og tilgjengelig.
SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. i 2000 liters store foudres. På bunnfall i 6 måneder i ståltank.
Nok en livlig og klar vin som unngår de overdrevne parfymelle og florale tonene druesammensetningen kan gi.
Grapefrukt, urter og lett bunnfallspreg med en god lett fast tekstur.
Cortes de Cima Chaminé Branco 2022
15934701
Alvarinho (35), Sauvignon Blanc (25), Viognier (40) | 12% | 299,-
SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. på stål. 12 måneder på bunnfall.
En vin som får tennene i løp med en frisk, pur sitrusfrukt og markant, men balansert syre. Lett innslag av noe stenfrukt og urter gir litt mer karakter. God lengde og mineralitet til prisen.
Cortes de Cima Chamine Tinto 2020
16295501
Alicante Bouschet (10), Syrah (60), Touriga Nacional (20),
Trincadeira (10) | 13,5% | 275,-
SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og fremstilt på 12 måneder gamle fat. Lagres så i ståltank i minst ett år. 30% helklase.Drueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen.
Rødvinene fra Cortes de Cima er overraskende friske og fruktdrevne sett mot det man kanskje ofte forbinder med rødvin fra regionen. Det er likevel et litt overmodent sviskepreg her og lengden er ikke all verden.
Et greit kjøp om man liker mer moden frukt og vil nok gå fint til et stykke stekt kjøtt.
SpontanfermentertDruesaften starter gjæringsprosessen med gjærstammene som er naturlig tilstede på frukten, eller i vinkjelleren. og fremstilt på 12 måneder gamle fat. Lagres så i ståltank i ett år. 30% helklase.Drueklasene bevares hele under pressing og fermentering, noe som gir aromaer fra klasens stilk og kan påvirke gjæringens temperatur og tanninstrukturen i den ferdige vinen.
Klarere Syrah-frukt på denne i en kjølig stil som nikker lett mot nord-Rhõne. God kvalitet, men de hvite vinene fra Anna er etter min mening foreløpig de beste.
Det blir spennende å se profilen på de røde vinene fremover og om vi kanskje får noen rene Syrah-uttrykk. Det ryktes også om en Cabernet Franc av meget god kvalitet.